Thursday, July 6, 2017

SABAH : Day 2

Assalamualaikum dan Hi.

We are back to the channel *ala ala berita kat tivi. This also might gonna be a long (mixed malay + english) post. Please bear with me (while I am not working today and I am so rajin).

Hari kedua mula dengan breakfast dekat hotel. Breakfast not provided together with hotel fees tapi kita boleh request dia provide dengan bayaran tambahan. Since dekat Kundasang macam susah sikit nak cari makanan, we decided to have our breakfast at hotel. Kami order 2 Nasi Goreng Kampung untuk kongsi makan 4 orang + air masing-masing for 4 persons. Rasanya harga Nasi Goreng tu RM10 per plate. Breakfast pun boleh dapat view Gunung Kinabalu guys. 


Breakfast. Nasi goreng kongsi.



Begitu view dia, I jatuh cinta berkali-kali :)

Lepas breakfast, terus check out hotel and directly heading to Desa Dairy Farm tempat lembu moo moo banyak-banyak. Just waze Desa Dairy Farm and sekali lagi jalan dia berliku subhanallah. Bukit dia curam juga tapi tak securam bukit nak naik hotel Crystall Inn. Kena ready mental dan fizikal kalau nak jalan area Kundasang. 

Nak masuk Desa Dairy Farm kena bayar RM5 per person. It is highly recommended to come here before 9am sebab nak dapat tengok view gunung dari sini kan. Well, dekat Kundasang ni mostly about its beautiful views, bukan begitu? Lambat, rugi. After 9am, gunung dah malu-malu nak munculkan diri. Dia dah mula berlindung sebalik kabus tebal. Dekat sini boleh bagi makan baby lembu tapi kami pergi tengok je baby lembu tersebut, tak bagi makan pun. Dekat sini juga boleh beli susu dengan aiskrim yogurt sedap. Maybe sebab dia fresh dari ladang yang jadi sedap. Harga aiskrim dengan susu tak ingat. Hehehe. 



Maafkan saya, saya silau.


My personal favourite. Masa ni gunung dah mula tertutup dengan kabus.


Aiskrim yogurt sedap. Wajib try kalau datang sini.

Lepastu kami bergerak ke Kinabalu Park. Tempat ni kita lalu kalau on the way nak ke KK kalau dari Kundasang. It will be on your right kalau dari Kundasang. Masuk sini kena bayar RM3 per person. Boleh bawak masuk kereta sampai dalam and jalan sampai ke hujung sekali kat starting point orang nak hiking Gunung Kinabalu. Dekat sini tak ada apa yang menarik sangat. Bergambar dan terus keluar. 

Dekat belakang tu ada banyak tupai-tupai liar yang lapar. Jadi hati-hati takut dia gigit.



Starting point nak hiking Gunung Kinabalu. Maka kita acah acah nak mendaki, yeah?


Sis yang paling kiri, mata mana?

Dekat Kinabalu park mostly gambar. Nampak spot macam lawa sikit, terus park kereta dan bergambar. Hehehe. Itu sahaja untuk Kundasang. Kami skip Fish Spa & Poring Hot Spring. Dekat Poring ada canopy walkaway, so next time kalau repeat Sabah wajib pergi Poring Hot Spring :)

Lepastu kami terus bergerak ke KK semula dan terus check in hotel. Kami book Hotel De Galleria pun through booking.com for RM80/person for 2 nights stay. Lepas settle check in, terus pergi cari makan sebab masing-masing lapar kebulur, hahaha. Kami makan dekat Restorang Sempelang, KK (boleh waze) tak jauh dari area hotel. Kami makan nasi campur. Makanan was okay, pekerja kedai were okay, harga pun affordable. 

After that, we headed to Signal Hill Observatory Tower (kot) nama dia. Dekat sini boleh tengok view bandar KK dari atas tapi sebenarnya takdelah nampak the whole city pun. KK tu besar gabak. There was nothing much here. 


Second personal favourite.

After that, we headed to Tanjung Aru dengan harapan nak tengok sunset tapi rasanya salah tempat (LOL) sebab kami waze Tanjung Aru First Beach and turned out bukan macam the famous Tanjung Aru yang orang selalu pergi tu. Sebab tak ramai orang pun kat situ. Huhu. Lepastu rasa macam awal sangat kot datang, matahari taknak turun lagi pun hahaha.





Atas jambatan tepi jalan. We got so many weird staring for this (insert annoyed emoji)

Atfer that, we headed to Pasar Filipino (or whatever you guys call it) since it is located not far from the location of this photo. Tapi traffic jammed sama macam KL masa ni. Lepastu nak cari parking pun satu lagi masalah. Berapa kali pusing entah baru dapat parking. Makan seafood dekat sini. we tried big lobster here sebab nak sangat rasa. Dekat sini ada tempat jual products based on pearl, ikan bilis (dan seangkatan dengannya), kerepek dan keropok macam amplang juga ada tempat makan seafood. So semuanya ada dekat sini, like 4 or maybe 5 in 1?


Semuanya dah sememeh sebab tak mandi dari pagi hahaha

Ikan terubuk masin from Sarawak pun ada jual dekat sini. Beli selagi boleh. Orang jual tu akan bungkus kan barang kita beli dalam kotak and dia ada seal elok-elok sekemas yang boleh supaya tak berbau dalam flight nanti. Be it ikan bilis, ikan jeruk or keropok kerepek semuanya dia akan isi dalam kotak dan balut kemas. I pula takt tahan godaan dengan pearl cantik-cantik subhanallah. Walaupun bukan jenis pakai sangat benda macamtu, tetap membeli. Typical :')

Maka, itu sahaja untuk SABAH : Day 2. Nanti-nanti sambung lagi untuk Day 3 and Day 4 (last day) of us there.

Catatan sebelum:

Thank you for reading, guys.



SABAH : Day 1

Assalamualaikum and Hi

So long after the introduction (read : mukadimah) on Sabah post, yeah? I've been busy (read : lazy) to even switch this laptop on, let alone the fasting month and Raya so on. Hew. It has been two months since Sabah trip. We will write sedikit sebanyak here, yeah? This gonna be a long post, so bear with it okay?

We (me, Zalikha, Tihah and Yani) booked flight tickets around January this year, as to what I remember. We got return ticket for around RM180/person. Mahal kan? Tapi semuanya dah tak sabar nak pergi (especially me), we couldn't even wait for promo whatever. Hahaha. KUL-BKI flight was at 9 am. Breakfast McD dekat airport. Sampai sana around 12pm, owner kereta sewa dah tunggu dah walaupun kita bagitahu dia untuk kita ambil kereta pukul 1pm.

We rented a Perodua Viva for RM 270 rasanya for roughly 36 hours (3 days 3 night). Kononnya nak sewa VIVA sebab jimat kos lepastu menyesal sebab kecil sangat sebab luggage dah besar gabak setiap seorang. Lepas dah settle kereta sewa (bayar deposit RM 100, the remaining amount will need to settle masa ambil kereta), kami pergi makan dekat area bandar KK namanya D'Lengkuas. Boleh waze je nama kedai tersebut. Makanan okay, banyak pilihan and rasa boleh tahan sedap. 

Tips : Sila beli kupon parking, gores dan pamerkan dekat dashboard kereta untuk elakkan saman oleh Dewan Bandaraya.

Lepas siap makan, terus bergerak untuk ke Kundasang. Dalam perjalanan ke Kundasang, boleh singgah di Rumah Terbalik. But we skipped this one sebab rasa tak berbaloi. Kalau dari KK, Rumah Terbalik will be at your left. Sambung lagi perjalanan, singgah dekat Jambatan Gantung dekat area Tamparulli (juga boleh waze). Dekat sini tak ada apa yang menarik sangat except bergambar dekat atas jambatan gantung tersebut. Tiada bayaran masuk dikenakan.


Bawah tu sungai, jadi sila berhati-hati pegang kamera & handphone.


Lepas dah habis bergambar, teruskan perjalanan ke Kundasang. Amboi, jauhnya nak sampai. Dah masuk area Kundasang tu, hujan turun dengan lebatnya. Kabus tebal ya ampun. Please take note that jalan ke Kundasang sangatlah mencabar mental dan fizikal. Huhu. Sis yang katang dekat sini jadi kalah dengan jalan dia dekat sana. Herghh. Total perjalanan lebih kurang 3 jam termasuk masa berhenti dekat Jambatan Gantung tersebut. 

Sampai ke Kundasang around 4pm terus pergi check in hotel. Kami book Hotel Crystall Inn, Kundasang through booking.com for RM46/night/person. Nak sampai ke hotel ni sekali lagi mencabar subhanallah. Bukit dia almost 90 degrees punya curam tambah dengan bumpy road lagi, huuu. Tapi the view was to die for I tell you. Lepas check in, terus turun semula jalan jalan kat Pekan Kundasang bawah tu untuk cari makan malam. Tapi kami jumpa KFC je seketul. Maka KFC la untuk malam tersebut. 

"Macamlah dekat KL takde KFC" -bebel zuhaida pada diri sendiri.


Despite the bumpy road, this kind of view is major love.



View dari bilik kami dekat Crystall Hill. Superb (insert love emoji)

Tips : Dekat Sabah pukul 6 pagi dah cerah terang benderang (walaupun mungkin awak semua dah tahu), sila bangun seawal 5 pagi untuk dapat tengok view Gunung Kinabalu macamni. Kalau lambat nanti melepas. Rugi. 

Sebab dia cepat cerah, maka malam pun mesti cepat mengantuk. Jangan taktahu, sis balik dari Sabah jadi acah acah macam jetlag asyik mengantuk je tak habis-habis, kahkah. Dekat sini lebih sejuk dari Cameron Highlands, kot. Sampai ada yang takut nak mandi, kahkah. 

Maka, itu sahaja untuk SABAH : Day 1. Mari doakan I will be rajin enough to continue this Sabah post for next three remaining days of us there.

Catatan sebelum:


Thank you for reading, guys.