Saturday, December 2, 2017

sudden, at 11pm


I miss you, suddenly.
But it is not that bold as the the first time you left.

I miss you, suddenly.
But I guess its your presence here that I miss more. 

I miss you, suddenly. 
But I know you can never read this.




Saturday, October 28, 2017

Penang Road Trip : Day 2

Assalamualaikum and Hello.

I am sorry for the long (actually so long) pause. So lets restart.

Second day started with breakfast at the famous (maybe) Roti Canai Transfer Road (after hotel check out). I am not sure about locals, but based on my readings from blogs, this is a must-try place to eat. One of my friends said roti canai is served with seketul ayam which is big, here. It turned out to be true. Was not shocked at all upon getting our roti canai.


It was indeed seketul ayam yang besar :')

Roti canai was okay, kuah dia pekat dan pedas bakhang. Pagi lagi dah makan pedas, rabak perut bak kata Yani. Gerai dia tepi jalan, it is a simple and small stall (waze : Roti Canai Transfer Road). Boleh park kereta dekat tepi jalan berhampiran situ. Dekat situ juga ada satu gerai lain jual Roti Bakar, but we didn't try that.

After done with breakfast. we headed directly to Bukit Bendera (or you might call it as Penang Hill, waze : Bukit Bendera). The journey took about 20-30 minutes from Roti Canai stall. We arrived Bukit Bendera around 9 am, parked our car dekat parking bertingkat provided (kena bayar) dekat area situ. Masa sampai orang tak berapa ramai lagi tapi still kena naik few levels baru jumpa parking. Terus headed to ticket counter, we got special rate for the entrance. We at first paid RM20 for 2 persons because I got information the fees is RM 10 per person (for Malaysians). Tapi kakak kaunter kata we need to pay only RM6??!! At first I thought it was RM6 per person, tapi kakak tersebut kata only RM6 for 2 persons that means only RM3 per person??! Seriuslahh. Kami punya teruja tu macam menang loteri kahkah. Kami tanya memang murah macamni ke atau ada diskaun. Kakak tersebut kata pasai awai pagi lagi dik, itu pasai murah.

Waktu menunggu tren tidak terlalu lama sebab orang belum ramai masa ni. Sis teruja jakun semua ada dengan tren naik Bukit Bendera pasal first time guys. Serius teruja dia lain macam punya version :')


The railway



Hai owner tangan :')

Kabus dia lain macam sikit sebab sampai atas tu boleh dikira masih waktu pagi. Dah macam Cameron Highlands pun ada sikit. Dekat atas basically kami just berjalan and sightseeing sahaja tapi penat juga sebenarnya. Boleh tahan luas and menyesal pakai crocs je berjalan sini, melecet teruk kaki. 


Viewing deck



Kabus tapi silau dia boleh buat gaduh
Disclaimer : Kami langsung tak pakat nak pakai tudung warna sama



Pipi pau ikat tepi 2 ya. Eh?



Jadi inilah dia Love Lock macam dekat Korea hat famous tu? 

Jadinya misi utama untuk naik keretapi Bukit Bendera tercapai. Lepas rasa dah puas pusing, berhenti kejap untuk berehat dekat satu masjid dekat sini. Dalam 15 minit rehat, kami terus headed untuk turun. Sebelum turun jumpa satu kedai cenderahati, haruslah singgah. Eh mana boleh lalu begitu sahaja tanpa singgah dan beli. Haha.

Turun and headed directly back to Georgetown untuk beli Jeruk Madu Pak Ali pasal ada pesanan, yeayy! I bought mostly jeruk jenis campur because Abah selalu suka yang campur tu semua dia boleh rasa. 

Selesai membeli-belah, we headed straight to Nasi Kandar Hameediyah Restaurant for lunch. Nasi kandar lagi, well its Penang kan? Pilih nasi putih, ayam madu, kuah campur & sayur. Kedai dia cantik, ada aircond jadinya selesa untuk makan and quite pricey. Tapi from my personal point of view, Line Clear is the winner between them both. I don't know about locals. 

After lunch, we headed to Masjid Kapitan Keling (waze : Masjid Kapitan Keling) for photos sebab semalam pergi masa ada jamuan hari raya dekat situ so tak boleh nak ambil gambar. Tapi masa pergi hari kedua ni pintu pagar pulak dikunci jadinya dapat ambil gambar dari luar sahaja :')


Masjid Kapitan Keling dari luar pagar


After that, we headed to Clock Tower. Parking dekat tempat semalam masa nak masuk Fort Cornwallis. Untuk pergi Clock Tower boleh waze Fort Cornwallis sebab dia sebelah sahaja. Dekat sini just ambil gambar. 



Clock Tower is the white one, on the left



Bangunan Dewan Undangan Negeri Pulau Pinang


Niat sebenar nak cari Penang Town Hall sebab mereka kata bangunan dia cantik tapi kami search nama yang salah. Lagi pula both buildings warna putih, confused *insert rolling eyes emoji. Maka ini juga boleh asalkan warna putih, yeah?

Lepas settle dekat sini, kami terus gerak untuk keluar dari pulau around 2.30 pm, juga through Penang 1st Bridge. Tidak fueled up sebab masa nak gerak minyak baru turun 1 bar. Kami berhenti rehat dekat RnR Sungai Perak untuk solat dan isi minyak kereta. Sampai Kajang around 7pm and dropped Yani dekat rumah dia.

Total costs for 2nd day are as below.

1.   Breakfast roti canai ayam : RM 6.10 + teh ais : RM 1.60
2.   Parking Bukit Bendera : RM 4
3.   Bukit Bendera entrance fees : RM 3/person
4.   Fridgde magnets & keychains dekat Bukit Bendera : RM 58
5.   Parking Fort Cornwallis (Clock Tower) : RM 2
6.   Lunch Nasi Kandar Hameediyah + air nescafe ais : RM 15
7.   Beli jeruk : RM57
8.   Parking Jeruk Madu Pak Ali : RM 1
9.   Minyak kereta (RnR Sg Perak) : RM 23
10. Tol Duta : RM 43.30
11. Tol Kajang : RM 1.30

      Total costs : RM 215.30

Penang was super good. Foods are good, especially. Going for road trip to Penang is one of my bucket lists, I guess its fulfilled for now.  

I think that's all for Penang entry. Hope these 2 posts will help.

For first day entry, please click PENANG ROAD TRIP : DAY 1.

Nanti tulis lagi :)