Thursday, August 17, 2017

Fooled



I know I was so wrong that I deserve to be treated like this,
It was all my fault after all, from the very beginning.

I know that you are the one who want to walk,
Because you asked me whether or not I want this when you already know I want this more than you ever imagined. 

Most of all,
I know I've been chasing you so hard that I look effortlessly pathetic.


Sunday, July 23, 2017

Penang Road Trip : Day 1

Assalamualaikum and hello.

Apart from Sabah, going for road trip to Penang is one of my wishlists. I went to Penang during my second year in IIUM tapi masa tu singgah sekejap on our way back to KL from Kedah. I didnt even had the chance to properly taste how sedap Nasi Kandar Line Clear was. Hahaha.

Jadi apa? Jadi kita repeat Penang. Apart from the fact that I might kena saman at Ipoh sebab tak perasan kat situ 90 km/h sahaja, Penang road trip was sooo funnnn. We (Yani and I) went there for 2 days, last Saturday and Sunday. Mama was so worried we might not be able to make it sebab Penang kan jauh katanya. Larat ke nak drive berdua katanya. We did it :)

I started my journey from Nilai at 7 am instead of 6.15 sebab pukul 6.15 baru bangun tidur hahaha. I picked Yani up at her house at Kajang and we were together from there. We continued our journey, had our breakfast at Restoran Jejantas Sungai Buloh and continued our journey at 9 am. Drive slow je directly sampai Tol Juru, at around 12.30 pm (I will list out all the costs later, yeah).We used Penang first bridge since Yani said the second bridge is at Bayan Lepas area. Jauh sikit katanya. Headed directly to Nasi Kandar Beratur (location beside Masjid Kapitan Keling) only the get disappointed because they actually start their operation from 10 pm. Sobs. 

Then, we decided to go to Nasi Kandar Line Clear instead (waze Nasi Kandar Line Clear). Pilih Nasi Putih, Kuah Campur, Ayam Goreng Rempah, Ulam Timun dan Sayur Kobis Goreng dengan Teh Ais. Kedai tak berubah pun dari 4-5 years back. Kali ni baru dapat rasa sedapnya nasi kandar dia *insert emoji air liur meleleh. Tak sempat nak ambil gambar nasi kandar sebab lapar + excited sangat nak makan. Oh ya, kami park kereta dekat tempat parking around kedai tu juga. Dekat area situ ada banyak tempat parking tapi kena bayar. Tak mahal, jangan risau. 

We finished nasi kandar at around 1.30 pm, decided to go to Padang Kota Lama (waze : Padang Kota lama) or you might know it as Fort Cornwallis since hotel check in time is 3 pm. Fort Cornwallis ni macam kubu zaman perang dulu-dulu. They still keep the tugu, meriam and so on. 


Fort Cornwallis entrance


One of the forts


Meriam (bukan meriam buluh tau)

There was nothing much here. Rasa macam tak worth it pun ada tapi alang-alang dah sampai Penang, so why not? Tapi public toilet dia lawa oi, siap aircond. Tapi one thing about Penang, it is so hot pheww. Maybe sebab dia dikelilingi laut kan. Bahang dia subhanallah, mata sis banyak kali sepet pasal terik sangat :')

We went straight to hotel to check in and get some rest. Yani booked Georgetown Hotel one week erarlier through booking.com but she made no payment or deposit, bayar masa check in sahaja. Room was okay, cuma toilet dia kurang memuaskan. Tapi boleh la untuk 1 night stay. Kami rehat, mandi dan solat. At 5 pm, kami keluar semula untuk isi minyak kereta (masa ni minyak kereta dah tinggal 3 bar, last fueled up masa dekat Kajang) dan terus menuju ke the famous Penang Street Art. Plan asal sebenarnya nak cari Ais Kepal (waze : Lebuh Armenia) tapi tak jadi, terus ke Street Art since it is located not far from that Ais Kepal. 

We parked kereta dekat tepi jalan besar tu, buat berani je kalau kena clamp padan muka. Tapi mujurnya tidak. Alhamdulillah. Untuk pengetahuan, Penang Street Art tidak terletak dekat satu kawasan maka kita kena berjalan sikit untuk cari dekat mana letaknya art tersebut. Yani kata boleh bakar semula kalori makan nasi kandar tadi, hahaha. We walked around here and there for about 3 km (to sum up) I think. Itu pun tak jumpa semua street art. There were so many people since it is weekend. Belum cuti sekolah or public holiday dah berebut nak bergambar dekat street art.


One of the streets


Nak dapat gambar ni kena beratur macam nak guna ATM.



Introducing my loyal travel partner :)


Owl Shop


Because it is cat. Why not?

This cat mural painting is located inside a cat shop. Well not literally a cat (pet) shop but it is a cat-based craft shop. Be it bangles, key chains, anklets, tote bags and t-shirts. All are based on cat motive. 

Lepas dah penat jalan, well memang penat macam apa sebab orang ramai + sesak, terus gerak ke Pantai Batu Ferringhi (waze : Batu Ferringhi) for sunset. Walaupun tak jauh sangat tapi makan setengah jam juga nak sampai sebab jammed pasal traffic light dia berlapis-lapis bakhang. Pheww lebih kurang Melaka juga hahaha. Parking kereta dekat around situ, banyak parking spot dia provide tapi kena bayar. I was only 7 last time I went to Batu Ferrighi, while sending Abah off for Hajj. Sunset here was to die for, subhanallah.


Jatuh cinta :)


We went for a walk at Batu Ferringhi Night Market. I thought dia punya night market ada jual barang cenderahati tapi nope, sangkaan saya meleset sama sekali. Dia jual barang-barang macam kat uptown je. So we did not bought anything there, cuma jalan jalan and terus cari tempat makan. Nasi kandar tengahari tadi dah habis terbakar masa jalan kaki dekat street art. Maka lapar semula. Kami makan dekat Mady Char Kuew Teow. We ordered Char Kuew Teow special + Teh O Ais. Tapi portion dia agak kecil jadinya kurang kenyang hahaha. 


Char Kuew Teow Special

This basically ends our first day of Penang trip. Below is the list of all costs for first day. 

1.   Isi minyak dekat Kajang : RM 32
2.   Makan dekat Restoran Jejantas Sungai Buloh : RM 7.50
3.   Tol Jalan Duta - Juru : RM 43.30
4.   Tol Penang Bridge : RM 7 (2 hala, masuk dan keluar bayar sekali sahaja)
5.   Parking Nasi Kandar Line Clear : RM 2
6.   Lunch Nasi Kandar Line Clear : RM 11.50 (termasuk air)
7.   Parking Padang Kota Lama : RM 2
8.   Padang Kota Lama entrance fee : RM 10 (for Malaysian)
9.   Hotel : RM 99/room, RM50 per person + RM50 deposit (returned upon check out time)
10. Isi minyak dekat Penang full tank : RM 38
11. Parking Batu Ferringhi : RM 5
12. Dinner Char Kuew Teow : RM 6.50 + RM 1.50 air

We used a Perodua Bezza, for information. Memang jimat minyak. Tak, saya bukan tengah promote kereta. Cuma nak cerita pasal jimat minyak dia je, hehehe. Semua gambar diambil guna Yicam action camera + handphone camera since I did not bring my DSLR camera. Rugi.

I will continue Penang Road Trip : Day 2, soon together of remaining of Sabah entry, which I went on last April. Till then, harap membantu sedikit sebanyak. Thank you for reading :)